C2Joy

RM120.00

Processing your request, Please wait....

Ada org tanya sy susu c2joy ni ada KKM tak.? Yesss ada tapi logo MeSTI!!

Logo๐Ÿ‘๐Ÿ‘‡
KKM kategori UBAT
MeSTI kategori PEMAKANAN

Ramai customer hanya pandai cakap jerrr tapi isinya kosong.. Bila d tanya balik apa pun xboleh nak jawab!

Baca ni bagi faham..
Selalu sangat dapat soalan dari customer pasal issue KKM ,untuk pengetahuan semua…produk c2joy yang jenis minuman tidak perlukan KKM, kerana produk minuman dikategorikan sebagai makanan. Jadi produk ni dikawal bahagian keselamatan dan kualiti makanan (BKKM). Jadi produk makanan atau minuman tidak perlukan KKM.

Produk c2joy lulus MeSTI

Jadi, apa itu MeSTI? MeSTI ada singkatan daripada perkataan Makanan Selamat Tanggungjawab Industri ataupun dalam bahasa inggerisnya “Food Safety is the Responsibility of the Industry”. Program ini dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). MeSTI adalah skim keselamatan makanan yang direka khusus untuk membantu pengusaha PKS mematuhi keperluan kebersihan dan keselamatan makanan.

MeSTI ni menyasarkan kepada pengusaha PKS (Perusahaan Kecil dan Sederhana) dalam membantu memperkuatkan jenama-jenama PKS yang baru nak melonjak naik. Simplenya, kalau produk PKS tu dah ada logo mesti, In Shaa ALLAH produk tu disediakan mengikut piawaian kebersihan yang telah ditetapkan oleh KKM dan kebersihan adalah terjamin.

Selain itu, sijil MeSTI yang dikeluarkan oleh KKM ini diiktiraf oleh agensi-agensi kerajaan lain dan menjadi keperluan untuk Pensijilan Halal Malaysia oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Di sini nak dinyatakan kalau takde logo MeSTI tu bukannya produk tu tak bagus. Cumanya MeSTI ni jadi macam benchmark mengatakan produk PKS tersebut telah diaudit oleh KKM dan amalan pengilangan menepati piawaian kebersihan KKM sendiri. Bukan senang nak dapat sijil MeSTI ni.

Listing ID: 3325eda35505aa5b